‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Fıstık Alerjisi Tedavisinde Yeni Bir Yaklaşım Keşfedildi: Yetişkinlerde Duyarlılık Artışı Mümkün!

*** Okuyacağınız makale The Telegraph’tan derlenen çeviri bir çalışmadır.

King’s College London ve Guy’s and St Thomas’ NHS Foundation Trust’tan araştırmacılar, fıstık alerjisi doğrulanmış 18 hastayı tedavi etti. Her kişiye evde yemeleri için az miktarda fıstık unu verildi; bir tam fıstığın %0,5’inden %1’ine eşdeğer olacak şekilde başlandı. Bu doz kademeli olarak artırıldı ve 50-100 mg fıstık proteinini tolere edebildiklerinde deneklere tam fıstık, fıstık ezmesi veya fıstık ürünleri yemeye geçtiler. Çalışmanın sonunda, 18 katılımcıdan 12’si reaksiyon göstermeden beş tam fıstık yiyebildi. Oral immünoterapi olarak da bilinen, hastaları ağızdan alerjenin mikro dozlarına maruz bırakmak, zamanla bağışıklık tepkilerini azaltmaya yardımcı oldu.

‘Binlerce Kişiye Umuyt Veriyor’

Uzmanlar, denemenin alerjisi olan binlerce kişiye bir tedavi olabileceği konusunda “umut” verdiğini söylüyor. Alerji uzmanı Profesör Stephen Till, fıstık alerjisi olan yetişkinler ile ilgili veri ihtiyacımızın devam ettiğini belirtiyor, ancak bu çalışmanın umut vaat ettiğini söylüyor. Bulunan kanıtlar, genç ve çocuklarda yapılan çalışmalardan elde edilenlerle genel olarak uyumlu sonuçlar gösteriyor ve ikinci faz çalışmalarının, tedavinin yetişkinlerde etkili olduğunu gösterdiğini gösteriyor.

Ancak bulguları doğrulamak için daha büyük çalışmalara ihtiyaç olduğunu söyleyen Till, gıda immünoterapisinin “kesinlikle çok yakın klinik gözetim altında yapılması gerektiğini” vurguladı.

Denemeye katılan Richard Lassiter, yaşamını değiştiren bu tedavi sayesinde neredeyse normal bir hayat yaşayabildiğini söylüyor. Eskiden fıstık yediğinde ciddi reaksiyonlar vermekteydi, ancak şu anda her sabah dört fıstık yemektedir.

Tatilde Dikkat!

Chris Brookes-Smith ise deneme sonunda, artık her gün dört fıstık yiyebildiğini ve bu sayede yaşam kalitesinin arttığını belirtiyor. Halk sağlığı bakanı Ashley Dalton, araştırmanın yaşamı tehdit eden alerjileri olan binlerce kişiye umut verdiğini ifade ediyor. Çalışmanın sonuçlarının bir “milat” olduğunu ve yetişkinlerde yaşam kalitesini geliştirebilecek bir yöntem sunduğunu belirten Profesör Lucy Chappell, çalışmanın sonuçlarının Allergy dergisinde 24 Nisan’da yayınlandığını duyurdu.

*** The Telegraph

*** Sağlık Editörü Michael Searles

Related Posts

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.