TURKOVAC Aşısı Proje Lideri Özdarendeli: ‘Aşı Kültürü Osmanlı’dan Geliyor’

Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli: “Osmanlı’dan Gelen Aşı Kültürüyle Büyük Potansiyele Sahibiz”

Aşılama konusundaki farkındalığın artmasıyla ilerlemenin mümkün olduğunu belirten Turkovac Aşısı Proje Lideri Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, Kayseri’de düzenlenen bir programda yaptığı konuşmada, “Osmanlı’dan gelip Cumhuriyet döneminde devam eden aşı kültürüne sahip olmuşuz” ifadesini kullandı.

Kayseri Üniversitesi (KAYÜ), İl Sağlık Müdürlüğü, Kayseri Aile Platformu, Sağlık ve Medeniyet Derneği ve Hekimhane Tıbbiyeli Gençler Kulübü tarafından gerçekleştirilen ‘Aşılar Hakkında Merak Ettiğiniz Her Şey’ adlı program, katılımcılardan büyük ilgi gördü. Programa, Kayseri İl Sağlık Müdürü Mehmet Erşan, KAYÜ Rektörü Kurtuluş Karamustafa ve diğer sağlık sektörü temsilcileri katıldı.

Aşıların gelişimi ve etkileri hakkında bilgi veren uzmanlar, Covid-19 aşısının güvenli olduğunu vurguladılar. ERÜ Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi ve ERÜ Aşı Araştırmaları ve Geliştirmesi Enstitü Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, aşı konusundaki tarihi gerçeklerden ve Türkiye’nin aşı kültüründeki önemli yere vurgu yaptı.

Özdarendeli, “Osmanlı döneminden günümüze kadar devam eden bu kültür, ülkemizin aşı konusundaki potansiyelini ortaya koyuyor. Geçmişte ürettiğimiz çeşitli aşılarla adını duyurmuş bir ülke olmamıza rağmen, maalesef son yıllarda bu alandaki faaliyetlerimizi göremedik. Ancak son dönemde yürütülen projeler ve çalışmalarla bu eksiklik giderilmeye çalışılıyor. Aşıya verilen önem ve farkındalık arttıkça, ülkemizin aşı üretimi konusundaki potansiyelinin de artacağına inanıyorum” dedi.

Hesap Aç, 1.000 TL Kazan. BYBIT TR’ye Şimdi Üye Ol. Reklamdır
Kaynak: İhlas Haber Ajansı / EREN KAN – Genel

Related Posts

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.