Su faturaları isyan ettirdi: Doğal gaz faturalarını 5’e katladı!

İstanbul’da son aylarda artan su faturaları vatandaşları isyan ettirdi. Kamuoyunda büyük tepkilere neden olan su faturaları, adeta doğalgaz ve elektrik faturalarını geçti.

DOĞAL GAZ FATURALARINI KATBEKAT GEÇTİ

Sosyal medyada paylaşılan faturalarda su ve doğalgaz kullanım miktarlarının aynı olmasına rağmen, su faturalarının doğalgaz faturalarını 5’e katladığı görüldü. Paylaşılan faturalarda, 28 metreküp doğalgaz kullanımına 176 TL ödeme çıkarılırken, aynı miktarda su için 1043 TL’lik bir fatura kesildi. 45 metreküp doğalgaz için 285 TL, 32 metreküp su için ise 1.263 TL’lik fatura düzenlendi. Bazı faturaların ise 2000 TL’yi geçtiği öğrenildi.

TEMMUZ AYINDA SU FATURALARI PATLADI

Özellikle temmuz ayına ilişkin kesilen faturaların bir çoğunun 1000 liranın üzerinde olması dikkat çekti. Sosyal medyadan yapılan başka bir paylaşımda ise aynı tarihteki su ve doğalgaz faturası arasındaki fark dudak uçuklattı. 

DOĞAL GAZ İLE SU ARASINDA BÜYÜK FARK

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) yaptığı son zamla birlikte suyun metreküp fiyatı 49 TL’ye yükseldi. Buna karşılık, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) doğalgazın metreküp fiyatını ortalama 9,4 TL olarak açıkladı. Aradaki bu büyük fark, suyun doğalgazdan çok daha pahalı hale geldiğini gözler önüne serdi.

İSTANBUL, PARİS’İ SOLLADI

Paris’te suyun metreküp fiyatı 3,83 Euro (140 TL) iken, İstanbul’da bu rakam 49 TL’ye ulaştı. 16 barajın bulunduğu İstanbul’da Paris’e göre su faturalarının bu denli yüksek olması şaşkınlıkla karşılandı. 

SOSYAL MEDYADA TEPKİLER ÇIĞ GİBİ BÜYÜYOR

Vatandaşlar, sosyal medyada yüksek su faturalarına karşı tepkilerini dile getirdi. Birçok kişi, İSKİ’nin faturalardaki artışı kademeli olarak artırdığına dikkat çekti. Evde olmadıkları dönemlerde bile yüksek faturalarla karşılaştığını söyleyen vatandaşlar, İSKİ’ye sert tepki gösterdi. Vatandaşlar, İstanbul’un sahipsiz kaldığı yönünde eleştirilerde bulundu. İBB yönetimine seslenen vatandaşlar, su faturalarının acilen düzeltilmesi gerektiğini söyledi. 

İMAMOĞLU İNDİRİM SÖZÜ VERMİŞTİ

CHP’li İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu, 2024 yerel seçim kampanyasında su faturalarına indirim yapacağını vaat etmişti. Ancak, seçimlerden sadece 2 ay sonra, Mayıs ayında su faturalarına yüzde 60 zam yapıldı. Suya yapılan yüzde 60 oranındaki mesken su bedeli 5,91 toplam ise 8,87 üzerinden hesaplandı. Daire metrekaresine göre hesaplanacak olan fatura miktarı ise Avrupa’yı geçti.

KAYNAK: HABER7, TGRT HABER, SABAH

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir