Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!



Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi Hastalığına Karşı Uyardı

Sağlık Bakanlığı, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığına karşı uyarıda bulundu. Bakanlık, KKKA Bilgi Sistemi’nin aktif olarak vakaları takip ettiğini belirtti.

Sağlık Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada, “KKKA, kene tutunması veya keneyle temas sonucu bulaşabilen ve can kaybına yol açabilen bir hastalıktır” denildi. Bakanlık tarafından 2003 yılında kesin tanısı konulan KKKA vakalarının 2011’de kullanılmaya başlanan web tabanlı KKKA Bilgi Sistemi ile takip edildiği belirtildi.

Açıklamada, “KKKA Vaka Yönetim Rehberi”nin bu yıl yürürlüğe girdiği ve hastalıkla ilgili olarak T.C. Sağlık Bakanlığı’nın belirlediği referans laboratuvarlarda tanı konulduğu, hasta sevki ve tedavi merkezlerinin 19 bölgede görev yaptığı da vurgulandı.

Belirtilere Dikkat!

Sağlık Bakanlığı’nca yapılan uyarıda, kene tutunan veya kene ile temas eden kişilerin belirtileri göz önünde bulundurması gerektiği aktarıldı. Halsizlik, ateş, kas ağrısı gibi belirtilerin görülmesi halinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

Alınması Gereken Önlemler

Kenelerin vücuda girmesini engellemek için riskli alanlara gidilirken vücudu örten giysiler giyilmesi, pantolon paçalarının çorapların içine sokulması önerildi. Riskli alanlardan dönüldüğünde vücutta kene olup olmadığının kontrol edilmesi ve kene varsa en yakın sağlık kuruluşuna başvurulması gerektiği belirtildi.

T.C. Sağlık Bakanlığı’nın yürüttüğü eğitim çalışmaları kapsamında her yıl sağlık personeline ve topluma yönelik eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirildiği ve yaklaşık 2 milyon kişiye KKKA konusunda eğitimin verildiği ifade edildi.


Related Posts

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.