CHP’li Sarıbal: ‘Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli’

Orhan Sarıbal: Saray İktidarı Hayvancılığı Bitirmeye Yeminli

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Et ve Süt Kurumu’na damızlık hayvan ithalatı yapma yetkisi vermesine yönelik açıklamalarda bulundu. Sarıbal, “Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli. 12 milyar dolar ödendi, ancak bu yeterli gelmedi” ifadelerini kullandı.

4 Yılda 6,6 Milyon Hayvan Azaldı

Sarıbal, 2021 yılından bu yana Türkiye’deki hayvan varlığının 6,6 milyon baş azaldığını belirterek, 2024 yılı itibarıyla canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına 1 milyar dolar harcandığını vurguladı. Bu duruma rağmen et fiyatlarında yaşanan artışın engellenemediğini ve halkın ucuz ete erişiminde zorluk çektiğini söyledi.

2024 yılında Türkiye’nin 423 bin baş canlı hayvan ve 81 bin ton kırmızı et ithal ettiğini belirten Sarıbal, bu ithalat için 1 milyar 235 milyon dolar yani 39 milyar TL ödendiğini dile getirdi. Sarıbal, et fiyatlarındaki yüksekliğe değinirken, ithalat sonucunda Güney Amerika’daki Uruguay ve Brezilya gibi büyük sığır işletmeleri ile Avrupa’daki büyük şirketlerin kar elde ettiğini belirtti.

Ayrıca, 2024 yılında Türkiye’ye 50 bin baş küçükbaş hayvan ithal edildiğini ve bunun yaklaşık 43 bininin Suriye’den geldiğine dikkat çeken Sarıbal, son 10 yılda 10,3 milyon baş canlı hayvan ve 419 bin ton kırmızı et ithalatının yapıldığını ve karşılığında 12 milyar dolar ödendiğini hatırlattı. Sarıbal, ithalatın kırmızı et fiyatlarını düşürmediğini ve halkın ucuz et tüketememesinden endişe duyduğunu belirtti.

Son olarak, Sarıbal, 2024 yılında yapılan ithatata rağmen et üretiminin %11,7 oranında azaldığını vurgulayarak “Taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği defalarca ortaya çıkmasına rağmen bu kısır döngünün sürdürüldüğünü” ifade etti. Sarıbal, “Sonuç olarak, hayvan varlığımız azalırken dışa bağımlılığımız artıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Limak Akbelen’i katlettiği ile kaldı

Akbelen ormanları “cehennem çukuru” oldu. ‘Dört yıllık kömür var’ diyerek doğayı talan eden Limak ve İçtaş 1 aylık kömür çıkaramadı. Olan katledilen ormana oldu.

En sonunda depremzedelerin yüzünü güldüren bir haber kuraklığa rağmen tarlalardan geldi

Hatay’ın bereketli Amik Ovası, bu yıl siyah havuç üretiminde sevindirici bir gelişmeye sahne oldu. Genellikle sanayi sektöründe doğal gıda boyası olarak kullanılan bu özel sebzede, elde edilen verim oranındaki belirgin artış, bölge çiftçileri tarafından memnuniyetle karşılandı.

Gaziantep’ten nisan ayında 777 milyon 529 bin dolarlık ihracat

Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Ünverdi, kentten nisan ayında 777 milyon 529 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildirdi.

Karşılıksız çekler ikiye katlandı

Karşılıksız çek adedi nisanda artı gösterdi. Açıklanan verilere göre karşılıksız çek adedi son 4 ayın en yüksek seviyesine çıktı.

İşçileri taşeronun insafına terk etti

Limak Holding, Merkez Bankası şantiyesindeki işçileri taşeronun insafına bıraktı. İşçiler klima talebi için de hijyen sorunu için de hatta maaşlarını alabilmek için de eyleme çıkmak zorunda.

Yatırım araçlarının nisan karnesi: Kim kazandırdı kim kaybettirdi?

Nisan ayında yatırım araçlarının performansları netleşti. Euro ve gram altın öne çıkarken, borsa yatırımcısı kayıpla karşılaştı. Reel getiriler enflasyon verisinin ardından belli olacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir