Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

‘Et ve Tatlı Bir Arada Tüketilmemeli’ Uyarısı

Kurban Bayramı’na az bir süre kala, uzmanlar, sıcak yaz günlerinde artan et tüketiminin sindirim sistemi ve kalp sağlığına olan olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bayram döneminde yapılan beslenme hatalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayarak, “Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli, tatlıyla et aynı öğünde yenilmemeli, et hijyenik koşullarda saklanmalı” uyarısında bulundu.

“Yeni Kesilen Et Dinlendirilmeli”

Dursun, bayram sabahı kesilen etlerin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorlayabileceğini belirtti. “Yeni kesilen hayvanlarda oluşan kas sertliği, etin pişme ve sindirilme sürecini zorlaştırabilir. Etin en az 12-24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem lezzetli olur hem de mideyi yormaz” diyen Dursun, etin parçalanıp tek pişirme öncesi porsiyonlara bölünerek saklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, etin buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabileceğini ekledi.

“Yağ Eklemeden Kavurma Yapın, Mangalda Dikkatli Olun”

Kavurma konusunda da uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Dursun, etin zaten yeterli miktarda yağ içerdiğini belirterek, “Kavurma yaparken ekstra yağ eklenmemelidir. Etin doğal yağı yeterli olacaktır. En sağlıklı pişirme yöntemlerinin başında haşlama, ızgara ve fırınlama gelmektedir.” Mangalda et pişirirken, kömürleşme riskine dikkat çeken Dursun, “Et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe olmalıdır. Aksi takdirde zararlı kimyasal bileşikler oluşabilir” uyarısında bulundu.

“Etten Sonra Şerbetli Tatlı Tüketiminden Kaçının”

Dursun, etin hemen ardından tatlı tüketilmesinin sindirim sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Özellikle ağır şerbetli tatlıların riskli olduğunu vurgulayan Dursun, “Yağlı et yemeğinden hemen sonra tatlı tüketmek hazımsızlık, reflü ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Tatlı tüketimi için en az 2 saat beklenmeli ve tercihen sütlü tatlılar, meyve ya da şekersiz komposto tercih edilmelidir.” dedi.

“Sıcak Havalarda Etin Saklanması Önemli”

Bayramın sıcak yaz günlerine rastlamasıyla birlikte, etin saklanma koşullarının daha da önemli hale geldiğini belirten Dursun, “Etler uzun süre güneş altında bekletilmemeli, serin ve hava akımı olan bir ortamda dinlendirilmeli ve ardından hemen soğuk koşullara alınmalıdır. Rengi bozulan ya da kokusu değişen etler kesinlikle tüketilmemelidir” uyarısında bulundu. Ayrıca, çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi mutfak gereçlerinin mutlaka yıkanması gerektiğini belirtti.

“Bol Su İçin, Hareketi İhmal Etmeyin”

Bayram boyunca bol su içilmesi ve fiziksel aktivitenin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Dursun, “Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmak sindirimi destekler ve oluşabilecek şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıkları azaltır” dedi.

Bilinçli Beslenme ile Sağlıklı Bayramlar

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bayramın keyifli ve sağlıklı geçmesi için vatandaşları bilinçli olmaya davet etti. Etin doğru tüketilmesi, hijyen kurallarına uyulması ve porsiyon kontrolü sayesinde bayramın sağlık sorunları ile değil, sevdiklerle paylaşılan güzel anılarla hatırlanacağını belirtti.

Related Posts

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.

Balık keyfiniz kabusa dönüşmesin! Bir lokması bile büyük risk taşıyabilir

Balık, yüksek biyolojik değere sahip proteinleri, omega-3 yağ asitleri (özellikle EPA ve DHA), D vitamini ve iyot gibi önemli mikro besinleri içeren değerli bir hayvansal besin kaynağıdır. Dyt. Beste Mum, ancak bazı bireylerde bağışıklık sistemi tarafından alerjen olarak tanımlanarak ciddi reaksiyonlara yol açabileceğini söyledi.

Hareket Alzheimer ve Demans riskini azaltıyor! Hareketsizlik vücutta 7 hasara yol açıyor

Modern yaşamın getirdiği uzun süreli masa başı çalışma, teknoloji bağımlılığı ve azalan fiziksel aktivite, insanları giderek daha da hareketsizleştiriyor. Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Prof. Dr. Meral Bayramoğlu, hareketsizliğin vücudumuzda yol açtığı hasarları anlattı.