Bayraktar TB3’ten yeni başarı! Denizkurdu’nda tam isabet

“`html

Dünya yangını havacılık tarihinde kısa pistli bir gemiden tamamen otonom kalkış ve iniş gerçekleştiren ilk SİHA olma unvanına sahip Bayraktar TB3, Deniz Kuvvetleri’nin düzenlediği DENİZKURDU 2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde büyük bir başarıya imza attı. Akdeniz’de bulunan TCG Anadolu savaş gemisinden peş peşe havalanan Bayraktar TB3 SİHA’ları, kara hedeflerine karşı 2 salvo atışı yaparak mükemmel bir isabet sağladı.

ANTALYA 14 MAYIS 2025

Dünya havacılık tarihinin ilk kısa pistli gemiden iniş-kalkış yapan SİHA’sı olan Bayraktar TB3, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı’nın DENİZKURDU-2025 Tatbikatı’nın Seçkin Gözlemci Günü’nde dikkat çekici bir başarı sergileyerek yeteneklerini gösterdi. PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı iki Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu’dan ardışık olarak yükselerek kara hedeflerine yönelik iki salvo atışını mükemmel bir isabetle gerçekleştirdi.

NET VURUŞLARLA SALVO ATIŞLARI

DENİZKURDU-2025 Tatbikatı çerçevesinde TCG Anadolu’da yer alan Bayraktar TB3 SİHA’lar, Seçkin Gözlemci Günü’ndeki görevlerini başarıyla tamamladı. PT-3 ve PT-4 kuyruk numaralı milli SİHA’lar, her biri iki adede MAM-L mühimmatıyla donatılmış olarak TCG Anadolu’nun kısa pistinden ardışık olarak havalandı. Baykar’ın geliştirmiş olduğu yapay zekâ destekli görev algoritmaları ile tam otonom olarak yapılan uçuşlarda, SİHA’lar senaryoya uygun dört MAM-L mühimmatını tam isabetle hedeflerine ulaştırdı.

PT-4 DÖNDÜ, PT-3 KEŞAN’A YOLA ÇIKTI

Başarılı atış görevinin ardından, Bayraktar TB3 SİHA’lar için yeni bir aşamaya geçildi. PT-4 kuyruk numarasına sahip SİHA, görev tamamlandığında TCG Anadolu’ya geri dönerken, PT-3 kuyruk numaralı Bayraktar TB3 ise Dalaman’a iniş yaptı. PT-3, Keşan’daki test programlarına devam etmek üzere yola çıktı. Bu önemli başarı, DENİZKURDU-2025 Tatbikatı’nın odak noktalarından biri oldu ve Baykar Proje Ekibi, görev boyunca Baykar Yönetim Kurulu Başkanı Selçuk Bayraktar tarafından yakından yönetildi.

TATBİKAT ÖNCESİ HAZIRLIK SÜRECİ

Deniz Kuvvetleri’nin DENİZKURDU-2025 Tatbikatı’ndan önce Bayraktar TB3 SİHA, TCG Anadolu gemisinde kapsamlı bir test ve hazırlık aşamasından geçti. 22-25 Nisan 2025 tarihlerinde Saros Körfezi’nde gerçekleştirilen başarılı sortilerle dikkat çekti. 25 Nisan 2025’te prototip PT-4 de test sürecine dâhil edilerek, gemide ilk kez iki SİHA eş zamanlı olarak görev aldı. 9 Mayıs 2025 tarihinde PT-3 ve PT-4, Keşan’dan havalanarak TCG Anadolu’ya iniş yaptı ve mühimmat yükleme testleri başarıyla icra edildi.

MİLLİ KAMERALARLA YÜKSEK İSABET

11 Mayıs tarihinde yapılan testler sonucunda Bayraktar TB3 SİHA’lar, ASELFLIR-500 ve Aselsan CATS elektro-optik sistemleri ile donatılmış MAM-L mühimmatlarıyla başarılı atışlar gerçekleştirerek görev için hazır olduklarını gösterdi. Tüm kalkış, iniş ve kontrol süreçleri, TCG Anadolu üzerindeki Yer Kontrol İstasyonu aracılığıyla ve Baykar tarafından geliştirilen yapay zekâ algoritmaları kullanılarak tam otonom şekilde yürütülmektedir.

TOPLAM UÇUŞ SÜRESİ 1.080 SAATE ULAŞTI

Bayraktar TB3 SİHA, şu ana kadar toplam 1.080 saat 14 dakika havada kalarak, 551 sorti gerçekleştirdi. TCG Anadolu üzerinde ise 42 sortide görev aldı. 20 Aralık 2023’te yapılan uzun uçuş testlerinde, Bayraktar TB3 yere indirilmeksizin 32 saat havada kalarak 5.700 km mesafe kat etti.

HAVACILIK TARİHİNDE BİR İLK

Bayraktar TB3, 19 Kasım 2024 tarihinde Muğla Aksaz açıklarında gerçekleştirdiği ilk uçuş testini başarıyla tamamlayarak tarihe geçti. 26 Kasım 2024’teki tüm testler de başarıyla sonuçlandı, böylece milli SİHA dünya havacılık tarihinin bir ilki olmanın gururunu yaşadı.

TAM İSABETLE FÜZE ATIŞI

Bayraktar TB3 SİHA, 25 ve 27 Mart 2025 tarihlerinde gerçekleştirdiği denemelerde Roketsan tarafından geliştirilen İHA-122 süpersonik füzeleriyle deniz üzerindeki hedefleri tam isabetle vurdu. 27 Mart’ında yapılan başarılı bir testte, hedefi havadaki Bayraktar TB2 tarafından lazerle işaretleyerek 6×6 metrelik perdeli hedefi başarıyla imha etti. Bu testler, iki SİHA’nın koordineli görev kabiliyetinin altını çizmiştir.

YERLİ MOTOR İLE YENİ REKOR

Bayraktar TB3, TEI tarafından geliştirilen PD-170 motoruyla, 25 Haziran 2024 tarihinde Edirne Keşan’da 36,310 feet irtifaya ulaşarak önemli bir başarıya imza attı. Milli havacılık tarihinde en yüksek irtifa rekoru, 45,118 feet ile Baykar tarafından yalnızca milli ve özgün olarak geliştirilen Bayraktar AKINCI TİHA’ya aittir.

DENİZ AŞIRI KAPASİTE

Bayraktar TB3 SİHA, katlanabilen kanat yapısının yanı sıra sahip olduğu yeteneklerle, envantere katıldığında sınıfında öncü bir insansız hava aracı olma potansiyeline sahiptir. Görüş hattı ötesi haberleşme kabiliyeti ile, uzun mesafelerden kontrol edilebilecek milli SİHA, keşif-gözetleme, istihbarat ve taşıdığı akıllı mühimmatlarla deniz aşırı tahrip görevlerini yerine getirerek Türkiye’nin caydırıcılığına katkıda bulunacaktır.

İHRACATTA LİDER BAYKAR

Baykar, projelerini öz kaynaklarıyla hayata geçirirken, 2003 yılındaki İHA Ar-Ge sürecinden bu yana tüm gelirlerinin %83’ünü ihracattan elde etti. 2023’te 1.8 milyar dolarlık ihracatla Baykar, Türkiye içindeki tüm sektörlerde en fazla ihracat gerçekleştiren ilk 10 firma arasında yer aldı. Dünya insansız hava aracı pazarında en büyük firma olma özelliğini sürdüren Baykar, 2024’te de gelirlerinin %90’ını ihracattan elde ederek 1.8 milyar dolarlık ihracat rakamına ulaştı.

GLOBAL İHA ŞAMPİYONU BAYKAR

İhracat Şampiyonu ödülüne layık görülen Baykar, 2021, 2022 ve 2023 yıllarında Savunma Sanayi Başkanlığı ve Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre savunma ve havacılık sektörünün ihracat lideri konumundadır. Önceki yıl, sektör ihracatının üçte birini tek başına gerçekleştiren Baykar, 2024’te savunma ve havacılık sektörünün toplam ihracatının dörtte birini üstlenerek Türkiye’yi küresel SİHA ihracat pazarında lider konuma taşıdı. Baykar, Bayraktar TB2 SİHA için 34 ülkeye, Bayraktar AKINCI TİHA için de toplam 11 ülkeyle ihracat sözleşmesi imzalayarak 36 ülkeyle anlaşma yapmıştır.

“`

Related Posts

TMO, hububat alım bedellerini üreticilerin hesaplarına aktarıyor

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, TMO’nun, 2025 yılı hububat alım ödemelerinin başladığını belirterek, “11 Haziran’a kadar teslim edilen ürünler için 1 milyar 63 milyon lira ödeme, üreticilerimizin hesaplarına aktarılıyor.” ifadesini kullandı.

1.4 milyon TL’lik kombi ve klima! ‘Uygun fiyat’ vaadine inandı, dolandırıldı

Mardin’in Nusaybin ilçesinde Aysel Karadeniz Genç (34) ve eşi, uygun fiyat vaadiyle doğal gaz, kombi ve klima tesisat işi için anlaştıkları firmaya 1,4 milyon TL ödeme yaptı. Teslim edilmeyen cihazlar ve kapatılan iş yerinin ardından çift, dolandırıldıkları iddiasıyla hukuki süreç başlattı.

Türkiye’nin ihracat yükünü deniz yolu sırtlıyor!

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinden yapılan derlemeye göre, ocak-mayıs döneminde ihracat, geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 3,4 artarak 110,9 milyar dolara ulaştı. Söz konusu dönemde dış ticaretin büyük bölümü deniz yoluyla yapıldı …

Yeni anlaşma umudu borsaları uçurdu

New York borsasında haftanın ilk işlem günü pozitif bir başlangıçla açıldı. Ticaret ilişkilerinde yumuşama sinyalleri ve yeni anlaşma beklentileri, yatırımcı güvenini artırdı. Açılışta Dow Jones endeksi yüzde 0,46 yükselerek 44.020,66 puana, S&P 500 …

Siirt Üniversitesi rektöründen ‘kamuda tasarruf’ tedbiri: Kırık parke değişimine 193 bin 500 TL!

Siirt Üniversitesi’nde rektörlük döneminde yapılan yüksek maliyetli bakım-onarım harcamaları ve tartışmalı ihale süreçleri gündeme geldi. Üniversite yönetiminin açıklama yapmaması eleştirilirken, benzer sorunlar Munzur Üniversitesi’nde de yaşanıyor. Akademik kadroda alan dışı görevlendirmeler tepki çekiyor.

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı

TÜİK mayıs ayı işsizlik rakamlarını açıkladı