AB ve Güney Ortak Pazarı, ticaret anlaşmasında uzlaştı

AB-MERCOSUR Anlaşması Müzakereleri Tamamlandı

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, 6 Aralık Cuma günü Uruguay’ın başkenti Montevideo’da düzenlenen, Arjantin, Brezilya, Paraguay ve Uruguay liderlerinin katıldığı Güney Ortak Pazarı (MERCOSUR) toplantısının ardından basına açıklamada bulundu. Von der Leyen, “AB-MERCOSUR anlaşması için müzakereleri tamamladık” diyerek AB ile Latin Amerika ülkeleri arasındaki ilişkilerde yeni bir dönemin başladığını söyledi. Anlaşma müzakerelerinin uzun yıllar sürdüğünü belirten von der Leyen, dengeli bir anlaşma sağladıklarını ifade etti.

Avrupa ile MERCOSUR ülkeleri arasında karşılıklı güvene dayalı bağların kuvvetli olduğunu vurgulayan von der Leyen, “Bugün Montevideo’da bu eşsiz ortaklığı daha da güçlendiriyoruz” dedi. Anlaşmanın sadece ekonomik bir fırsat olmadığını belirten von der Leyen, aynı zamanda siyasi bir zorunluluk olduğunu ifade etti.

‘Atlantik’in Her İki Yakasında İş ve Değer Yaratacak’

AB ile MERCOSUR ülkelerinin benzer düşünen ortaklar olduğunu belirten von der Leyen, işbirliği yaparak ilerleyeceklerini ve refahı sağlayacaklarını anlattı. Ticaret anlaşmasının halkın ve işletmelerin çıkarları göz önünde bulundurularak tasarlandığını belirten von der Leyen, bu ortaklığın tüm değer zincirlerini güçlendireceğini ifade etti.

‘Büyük İş Fırsatları Ortaya Çıkacak’

Von der Leyen, ticaret anlaşmalarının ekonomik çerçevelerden daha fazlası olduğunu vurgulayarak, Avrupa’nın MERCOSUR’un ikinci büyük yatırım ve ticaret ortağı olduğunu söyledi. Anlaşma ile her iki tarafın da ekonomik olarak kazançlı çıkacağını belirten von der Leyen, anlaşmanın Avrupa için bir kazanç olacağını dile getirdi.

AB’nin yatırımlarının MERCOSUR ülkelerinde sürdürülebilir endüstrilere kolaylaşacağını dile getiren von der Leyen, pazarları genişleteceklerini ve her iki taraf için de büyüme ve iş fırsatları yaratacaklarını ifade etti. Ancak, AB’nin MERCOSUR ülkelerinden ucuz et ithalatına karşı çıkılması nedeniyle bazı çevrelerden eleştiri aldığı da belirtiliyor.

Almanya ve İspanya gibi AB ülkelerinin hızla bu anlaşmanın uygulanmasını talep ettiği, ancak diğer AB ülkelerinin bazı endişeler taşıdığı biliniyor. Anlaşmanın yürürlüğe girebilmesi için AB’nin onayı ve Avrupa Parlamentosu’nun kabulü gerekiyor.

(ANADOLU AJANSI)

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir