Dünyanın kalp atışları yeni bir okyanus doğuracak: Bir kıta ikiye ayrılacak

Doğu Afrika Kıtası Magma Dalgalarıyla Bölünüyor

Swansea Üniversitesi çatısı altında gerçekleştirilen bir araştırma, Doğu Afrika’nın altında düzenli aralıklarla yükselen magma dalgalarının kıta yapısını zayıflattığını ve kıtanın ilerleyen zamanlarda doğu ve batı olmak üzere iki ayrı kara parçasına ayrılacağını ortaya koydu.

Kıta, Yer Altından Kalp Atışı Gibi İriteleniyor

Çalışmanın lideri Dr. Emma Watts, Etiyopya’nın Afar bölgesinde yerin derinliklerinden yükselen ritmik magma akışlarının adeta bir kalp atışı gibi yer kabuğunu yukarıya ittiğini belirtiyor. Watts’a göre, bu yer altı nabızları zamanla kıtayı incelterek kaçınılmaz bir bölünmeye yol açıyor.

130’dan fazla volkanik örneğin incelendiği analizler, bölgede üç farklı tektonik plağın (Etiyopya Rift Vadisi, Kızıldeniz ve Aden Körfezi yarıkları) birleştiği yerde yoğun sismik aktivite yaşandığını gösteriyor. Bu nedenle Doğu Afrika, dünya yüzeyindeki en aktif kıtasal ayrışma bölgelerinden biri olarak nitelendiriliyor.

Yeni Okyanus Hattı: Afrika İkiye Ayrılacak

Daily Mail’in haberine göre, bu dev yarıkhattı Aden Körfezi’nden başlayarak güneyde Malavi Gölü’ne kadar uzanacak. Bu sürecin sonunda Afrika kıtası iki parçaya bölünecek:

Batı Afrika: Mısır, Nijerya, Cezayir, Gana ve Namibya gibi birçok ülkeyi içeren ana kara parçası.

Doğu Afrika: Somali, Kenya, Tanzanya, Mozambik ve Etiyopya’nın bir kısmını içeren yaklaşık 1 milyon mil karelik bağımsız bir kara kütlesi.

Yer Kabuğu Çöküyor, Magma Yükseliyor

Bu ayrışma sürecinin 5 ila 10 milyon yıl içinde tamamlanması bekleniyor. Süreç sona erdiğindeki iki kara parçası arasındaki boşluk, deniz suyu ile dolup yeni bir okyanus oluşturacak.

Araştırmada elde edilen verilere göre, Doğu Afrika’nın bazı bölgelerinde yer kabuğunun neredeyse tamamen parçalanma aşamasında olduğu görülüyor. Magma, ayrılan plakalar arasına sızarak deniz tabanı benzeri bir yapı oluşturuyor. Bu durum bilim çevrelerinde “kıtasal deniz tabanı oluşumu” olarak adlandırılıyor.

Related Posts

Stresin şifresi çözülüyor! Giyilebilir teknolojiler

Akıllı giyilebilir teknolojiler, mental sağlık izlemede çığır açıyor. Akıllı saatler, bileklikler ve biyosensörler, stres, anksiyete ve depresyon gibi ruhsal sağlık sorunlarını erken teşhis ederek kullanıcıların yaşam kalitesini artırdı. Bilimsel …

Türkiye Tırmanma Şampiyonası Bursa’da yapılacak

28-29 Haziran tarihlerinde AVIS 2025 Türkiye Tırmanma Şampiyonası’nın 4. ayağı, Bursa’nın Gemlik ilçesinde düzenlenecek.

ABD her yıl askeri teknolojiye 997 milyar dolar harcıyor: 8’i sanki bilimkurgudan fırlamış

Dünyanın en büyük savunma bütçesine sahip olan Amerika Birleşik Devletleri, askeri teknolojilere her yıl yaklaşık 1 trilyon dolar harcıyor. Bu dev bütçeyle geliştirilen bazı sistemler ise gerçeklikten çok bilimkurgu filmlerini andırıyor.

Spotify’a yakında HiFi desteği geliyor! Fazladan internet harcayacak

Spotify için birkaç yıl önce tanıtılan HiFi yani kayıpsız ses kalitesine yönelik yeni gelişmeler var. Uzun bir süredir beklenen HiFi altyapısının yakında Spotify için sunulması bekleniyor.

Bu WhatsApp güncellemesi çok can sıkacak: Reklam arası geliyor

Belli ki dijital dünyada reklamlardan kaçmanın bir yolu yok… WhatsApp’a gelecek yeni güncellemeyle birlikte dünyanın en popüler uygulamasında da resmen ‘reklamlar’ belirecek…

Android 16 çıktı: İşte gelen tüm yenilikler

Google, Android 16’yı sonunda herkesin kullanımına sundu. Uyumlu telefonlar bu güncellemeyi bugün itibari ile alırken, yeni çıkacak cihazlar ise önümüzdeki aylarda Android 16 yüklü şekilde gelecek.