Fitch güçlü demişti, Mahfi Eğilmez’den rezerv açıklaması: Başarı göstergesi değil

Türkiye’nin Ekonomik Görünümü: Mahfi Eğilmez’den Değerlendirme

Ekonomist Mahfi Eğilmez, CNBC-e kanalında Türkiye’nin ekonomik görünümünü değerlendirirken dikkat çeken tespitlerde bulundu. Eğilmez’e göre, “Swap hariç tutulduğunda Türkiye’nin döviz rezervleri geçmiş yıllara göre hâlâ pozitif seyrediyor. Ancak bu görünüm yanıltıcı olabilir. Zira rezervlerde sürekli bir azalma yaşanıyor. Bu da, kalıcı bir toparlanmadan ziyade geçici bir rahatlama izlenimi veriyor” ifadelerini kullandı.

Rezervlerin Artıda Olması Tek Başarı Göstergesi Olmamalı

Eğilmez, “-60 milyar dolarlık negatif rezervden bu noktaya geldik ancak bu süreçte rasyonel politikalardan uzaklaşıldığını unutmamak gerekir” diyerek, son bir yılda uygulanan politikaların rasyonellik iddiasına rağmen sonuçların hâlâ yetersiz olduğunu belirtti. Rezervlerin artıda olmasının ise tek başına başarı göstergesi olmaması gerektiğini belirtti.

Türkiye Ekonomisi Birçok Sorunla Karşı Karşıya

Bunların yanı sıra, Türkiye ekonomisinin birçok sorunla karşı karşıya olduğunu belirten Eğilmez, durumu “çoklu organ yetmezliği” olarak vurguladı. Diğer ülkelerin yalnızca tekil sorunlarla mücadele ettiğini söyleyen uzman isim, Türkiye’de ise hem enflasyonun hem büyümenin hem de cari açığın aynı anda sorun teşkil ettiğine dikkat çekti.

Eğilmez, “Bütçe açığının derinleşmesi, büyümenin yavaşlaması ve işsizlik oranlarının belirsizliği, ekonomik istikrarı tehdit eden başlıca unsurlar olarak öne çıkıyor” dedi.

Eğilmez, önceliğin enflasyonla mücadele verilmesi gerektiğini belirtti. Öte yandan Eğilmez, bu çoklu yapısal sorunların aynı anda çözülmesinin kolay olmadığını vurguladı.

Fitch Toplantısı

Dün gerçekleşen Fitch toplantısında, Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın politik belirsizliklere karşı değerlendirmelerde bulundu. Aripse, rezervlerin azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü olduğunu söyledi.

Öte yandan Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın hesaplamasına göre 18 Mart’tan bugüne döviz satışı 57 milyar dolara ulaştığını belirtti.

Arispe, Önceki Yıllara Göre Rezervler Daha Güçlü Durumda

Değerlendirmeleri yakından takip edilen uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch Ratings, Türkiye ve bankacılık sektörü üzerine bir webinar düzenledi.

Fitch Ratings Kıdemli Direktörü Erich Arispe, burada yaptığı konuşmada Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) politik belirsizliklere karşı adım attığı değerlendirmesinde bulundu. Arispe “TCMB rezervleri azalmasına rağmen önceki yıllara göre daha güçlü durumda.” dedi.

Enflasyonun Türkiye’nin en temel politika gündemi olduğuna dikkati çeken Arispe şöyle devam etti:

“Mali Konsolidasyon TCMB’ye Enflasyon ile Mücadelede İvme Kazandırır”

Fitch, ayrıca enflasyon tahminini de paylaştı. Buna göre Türkiye’de bu yıl ortalama enflasyonun yüzde 34,31 olacağını öngördü.

“Türkiye’nin temmuzdaki değerlendirmesinde politikaların tutarlılığını dikkate alacağız” ifadelerini kullanan Fitch Kıdemli Direktörü Arispe, “TCMB’den bu noktada faiz artışı beklemiyoruz.” dedi.

Merkez Rezervlerinde Son Durum

19 Mart’ta İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun gözaltına alınmasıyla başlayan süreçte, Merkez Bankası dolar rezervlerinde şok düşüşler yaşandı.

Yaklaşık 2 aydır erimenin önüne geçilmezken, Merkez Bankası eski Başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara’nın hesaplamasına göre 18 Mart’tan bugüne 49 günde döviz satışı 57 milyar dolara ulaştı.

Related Posts

TMKŞ KKB hizmetlerinden yararlanarak 31 milyar TL’lik VDMK ihraç etti

Türkiye Menkul Kıymetleştirme Şirketi (TMKŞ), Kredi Kayıt Bürosu’nun (KKB) sunduğu finansal hizmetlerden yararlanarak bugüne kadar 31 milyar TL büyüklüğünde Varlığa Dayalı Menkul Kıymet (VDMK) ihraç etti. İhraç edilen VDMK’ların 21,7 milyar TL’si bireysel kredi ve alacaklardan, 9,2 milyar TL’si ise ticari kredi ve alacaklardan oluştu.

Türkiye’de hava yoluyla seyahat eden yolcu sayısı 64,2 milyonu aştı

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Türkiye’de nisanda 19 milyon 74 bin 321 yolcunun hava yoluyla seyahat ettiğini belirterek, “Ocak-nisan döneminde direkt transit yolcularla birlikte 64 milyon 250 bin 267 yolcuya hizmet verildi.” açıklamasında bulundu.

Borsada takas süresi düzenlemesi piyasayı nasıl etkiler?

Marbaş Menkul Değerler Genel Müdür Yardımcısı Sertaç Ekeke, Borsada takas tarihinin T+1 (işlem gününü takip eden 1. iş günü) olarak revize edilmesi halinde işlem hacimlerinde artışların izlenebileceğini söyledi.

İtalyan üretiminde sınırlı artış

İtalya Ulusal İstatistik Enstitüsü’nün açıkladığı mart 2025 verilerine göre, ülkenin sanayi üretimi şubat ayındaki yüzde 0,9’luk düşüşten sonra yalnızca yüzde 0,1 oranında artış gösterdi. Bu sonuç, piyasalarda beklenen yüzde 0,5’lik yükselişin …

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Avrupa borsaları pozitif seyrediyor

Türkiye-İngiltere arasında ticareti hızlandıracak kritik adım

Avrupalı Türk Markalar Birliği (ATMB) Başkanı Vehbi Keleş, bu hafta Türkiye ve İngiltere arasında Serbest Ticaret Anlaşması’nı (STA) güçlendirmek üzere imzalanan yeni fasılların ikili ticareti daha da geliştirmek için kritik adım olduğunu, özellikle otomotiv ve kimya sektörlerinde 8 milyar dolarlık ticareti hızlandıracağını söyledi.