Yerli KAM 2026’da ameliyatta

Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Türkiye İçin Stratejik Önem Taşıyor

Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltma ve yüksek katma değerli ihracat hedefleri açısından stratejik önem taşıyan yerli kalp-akciğer makinesi, Türkiye Sağlık Enstitüleri (TÜSEB) ile ASELSAN iş birliğiyle geliştirildi. TÜSEB Başkanı Prof. Dr. Ümit Kervan, makinenin açık kalp ameliyatlarında kullanılması için geliştirildiğini belirterek, iş birliği sürecini detaylarıyla anlattı.

Testlerde Üstün Performans Gösterdi

TÜSEB Başkanı Kervan, Bilkent Şehir Hastanesi’nde yapılan laboratuvar çalışmalarında, ASELSAN ile geliştirilen kalp-akciğer makinesinin diğer cihazlardan daha iyi çıktığını söyledi. Makine, tasarımı ve teknolojisiyle ödüller kazanarak dikkat çekti. Hayvan deneylerinin başarılı bir şekilde tamamlanmasının ardından artık klinik çalışmalara geçileceğini belirten Kervan, makinenin sağlık sisteminde vazgeçilmez bir rol oynayacağını vurguladı.

Elektriksiz de Çalışabilecek

Kervan, Türkiye’de bulunan kalp cerrahisi merkezlerinin bu tür cihazlara bağımlı olduğunu ifade ederek, ASELSAN ile geliştirilen kalp-akciğer makinesinin 2026 yılından itibaren Türkiye’deki hastanelerde kullanılması hedefini belirlediklerini söyledi. Makinenin elektrik kesintilerine karşı da çalışabilecek şekilde tasarlandığını belirten Kervan, dijitalleşme ve minimal hata prensipleriyle sürekli olarak geliştirmeye devam ettiklerini ifade etti.

Küresel Pazarda Türkiye İmzası

Kervan, dünyada sadece birkaç ülkenin üretebildiği kalp-akciğer makineleri konusunda ASELSAN ile elde ettikleri başarının büyük önem taşıdığını belirtti. Türkiye’de geliştirilen ve hiçbir dış destek alınmadan tasarlanan makinenin uluslararası alanda tanıtımına başlandığını ve ihracat potansiyelinin yüksek olduğunu dile getirdi. Cihazın sektöre büyük ekonomik katkı sağlayacağını ifade eden Kervan, Türkiye’nin küresel pazarda büyük bir gelir potansiyeline sahip olduğunu belirtti.

Related Posts

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.