Köylerdeki çocukların eğitim hakkından tasarruf!

Milli Eğitim Bakanlığı Köy Okullarında Taşımalı Eğitim Düzenlemeleri Yapıyor

Milli Eğitim Bakanlığı Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Fatih Karakullukçu’nun imzasını taşıyan ve 14 Mart 2025 tarihli olan “2025-26 Eğitim-Öğretim Yılı Taşımalı Eğitim Planlamasında Dikkat Edilecek Hususlar” başlıklı talimat, Teftiş Kurulu, Strateji Geliştirme ve Bilgi İşlem Kurulu ile 81 il Milli Eğitim Müdürlüğü’ne gönderildi.

EĞİTİMDE DEĞİŞİKLİKLER

Son 5 yılda 22.7 milyar TL harcanan taşımalı eğitim için MEB, köy çocuklarının okullara ulaşımını ‘Sorunsuz’ ve ‘Ekonomik’ koşullarda sağlamayı hedefliyor. İklimi elverişsiz, öğrenci taşıma maliyeti yüksek olan ilçelerde, Taşımalı Eğitim Komisyonları belirli kararlar alacak. Zorunlu eğitim çağındaki çocuk sayısı belirlenerek, okulların açılıp kapanması konusunda kararlar alınacak. Uzak köylerdeki öğrenciler için taşıma sınırı 30 km’ye düşürüldü ve maliyet unsurları göz önünde bulundurulacak.

ARAÇ SAYISI AZALTILACAK

Karakullukçu imzalı talimatta, ekonomik olmayan taşımalı eğitim durumlarında köy çocuklarının yatılı okullara ve pansiyonlara yerleştirileceği belirtiliyor. Öğrencilerin taşınması konusunda ekonomik faktörler göz önünde bulundurulacak ve araç sayısı azaltılacak. Eğer tüm öğrenciler yatılı okullara sığmazsa, geride kalanlar için de taşıma hizmeti sağlanacak.

MEB Destek Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Fatih Karakullukçu

Köy Okullarında Yaşanan Öğretmen Sorunu

Diyarbakır-Sur İlçesi’ndeki Zorova İlkokulu’nda yaşanan öğretmen sorunu dikkat çekiyor. Sur ilçesine 22 km uzaklıkta bulunan okula, sözleşmeli bir öğretmen alımı yapılacak. İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, öğretmenlik için başvuracak adaylardan belirli bir mesafe kat etmeyi kabul etmelerini istiyor, aksi halde başvuruları kabul edilmeyecek.

Fen Lisesi ve İmam Hatip Öğrencileri İçin Taşıma Düzenlemeleri

MEB’in getirdiği yeni düzenlemelerle Anadolu ve meslek liseleri ile fen liselerinde okuyan öğrenciler, yaşadıkları yer dışında olsa bile taşınabilecekler. Ancak, toplu taşıma olmadığı durumlarda taşıma hizmeti sağlanacak. İmam hatip okullarına gitmek isteyen öğrenciler ise belirli koşullara tabi tutulacak.

Ücretsiz Taşıma Hizmetinden Yararlanan Çocuk Sayısı Artıyor

Türkiye genelinde bir milyonu aşkın çocuk, köyden kente eğitim almak için taşımalı eğitim hizmetinden faydalanıyor. Hangi yaş grubundaki öğrencilerin taşımalı eğitimden yararlandığına dair detaylar da paylaşıldı.

Köy Okullarındaki Taşımalı Eğitimde Yapılan Değişiklikler

MEB’in aldığı yeni kararlar doğrultusunda, köy okullarında eğitim almak isteyen çocuk sayısının belirli kriterlere göre değerlendirileceği duyuruldu. Köylerdeki engelli öğrencilerin eğitim erişimi ve taşıma hizmetlerine ilişkin ise ayrıntılı bilgiler paylaşılmadı.

Related Posts

Kütahya’da deprem, öğrenciler eve gönderildi

4.6 büyüklüğündeki depremle sallanan Kütahya’da, Simav ve çevresindeki köylerde bulunan okullarda eğitime 1 gün ara verildi.

Çocuklar finansal okuryazarlık bilincini nasıl kazanır?

Günümüzde, hızla değişen teknoloji ile öğrencilerin ihtiyaç duyduğu bilgi, beceri ve yetkinliklerde önemli değişimler yaşanıyor.

23 Nisan mesajları 2025!

23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı için en güzel, eğlenceli ve duygusal kutlama mesajları ile sözleri bir araya getirdik. İşte, sevdiklerinize gönderebileceğiniz 2025 yılına özel anlamlı, coşkulu ve neşeli 23 Nisan mesajları! 23 NİSAN …

Özgür Özel: “Cumhuriyet ve demokrasi için mücadele edeceğiz”

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, “Biz, Gazi’nin emaneti, kurduğu demokrasiden, cumhuriyetten yanayız. Seçme seçilme hakkından, seçimlerdeki yarıştan yanayız.” dedi. Yozgat’ın, CHP’nin en düşük oy aldığı illerden biri olmasına rağmen mitingi burada …

Öğretmenlere kapı gösterildi, Akit’in yazarına dokunulmadı

“Proje okullarında 20 binden fazla öğretmenin ‘norm kadro’ gerekçesiyle görev yerlerinin değiştirilmesi’ Ankara’nın köklü okullarından olan Ankara Atatürk Anadolu Lisesi’nde 19 öğretmenin görevinden alındığı biliniyor. Okulda öğretmenlerin görevden alınması öğrenci protestolarına neden olurken, okulda fizik öğretmeni olarak çalışan Yeni Akit gazetesinin eski yazarı Alparslan Aydar’ın “görev süresi dolmasına” karşın görevinden alınmaması dikkat çekti. Aydar, başta İstanbul Sözleşmesi olmak üzere kadın haklarına yönelik birçok yasal düzenlemeye karşı yazılarıyla biliniyor.

Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi’nin İlk İmzası Atıldı

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, “Dijital Dünyada Çocuk Hakları Sözleşmesi”nin ilk imzasını attı. Törende konuşan Göktaş, “Bakanlık olarak, çocukların dijital dünyada güvenle var olabilmeleri için gerekli önlemleri alıyoruz …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir