Kardeşlerin ayrılığı psikolojik problemleri beraberinde getirebilir!

Boşanmanın Çocuklar Üzerindeki Etkileri

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Hastanesi’nden Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sürecinde kardeşlerin ayrılmasının, çocukların duygusal gelişimi ve psikolojik sağlığı üzerindeki etkileri hakkında açıklamalarda bulundu.

Erken Yaşlarda Bağlanma Figürlerinin Kaybının Etkileri

Boşanmanın bireylerin ve çocukların hayatında önemli bir değişim dönemi olduğunu belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, boşanma sonrasında bazı çocukların ebeveynlerinden değil, en yakın duygusal bağları olan kardeşlerinden de ayrılmak zorunda kalabileceğini vurguladı. Bu durumun çocukların ruh sağlığını olumsuz yönde etkileyebileceğine dikkat çekti.

Ülkü, kardeşler arasında kurulan bağın stresli yaşam olaylarında koruyucu bir faktör olduğunu söyleyerek, boşanma sonrasında kardeşlerin ayrılmasının çocukların temel duygusal destek sistemlerinden birini kaybetmeleri anlamına geldiğini belirtti. Kardeşin yokluğunun çocuğun yalnızlık hissini artırabileceğini ve güvenli bağlanmayı zorlaştırabileceğini ifade etti.

Kardeşler Arasındaki Desteğin Önemi

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlerin birlikte büyümesinin çocukların duygusal dayanıklılığını artırdığını belirtti. Ortak yaşanmışlıkların ve birlikte geçirilen zamanın kardeşler arasında güçlü bir bağ oluşturduğunu ve bu bağın çocuğun kendini güvende ve anlaşılmış hissetmesini sağladığını açıkladı. Kardeşlerin birbirlerinin duygusal ‘sığınağı’ haline geldiğini ve bu durumun yalnızlık hissini azalttığını, empati becerisini güçlendirdiğini ve sağlıklı bağlanma gelişimine katkı sağladığını söyledi.

Yabancılaşmayı Önlemek İçin İletişim Önemli

Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, ayrı büyüyen kardeşler arasında zamanla duygusal uzaklaşma ve yabancılaşmanın gözlemlenebileceğine dikkat çekti. Bu durumu önlemek için ebeveynlerin veya bakım verenlerin kardeşler arasındaki iletişimi teşvik etmeleri gerektiğini belirterek, online görüşmelerin, ortak tatillerin ve mektuplaşmalar gibi etkinliklerin duygusal mesafeyi azaltabileceğini aktardı.

Kardeşlik Bağı ve Duygusal Gelişim

Çocukların boşanma ve kardeş ayrılığı sürecini algılama şekillerinin farklı olabileceğini belirten Uzman Klinik Psikolog İnci Nur Ülkü, kardeşlik bağının akrabalıkla sınırlı olmadığını vurgulayarak, bu bağın çocukların duygusal gelişimi için önemli olduğunu ifade etti.

Ülkü, kardeşlerin ayrılmasının çocukları olumsuz etkileyebileceğini belirterek, duygusal yansımaların farkında olmanın ve kardeşlik bağını korumanın önemini vurguladı.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Dişlerinizi fırçalarken gördüğünüz kırmızılık, haftalarınızı mahvedebilir

Dişlerinizi fırçalarken fırça kıllarında ya da lavaboda beliren hafif bir kırmızılık, çoğu zaman önemsenmeden geçiliyor. Ancak uzmanlar, bu küçük belirtinin ağız sağlığı açısından ciddi bir tehlikenin habercisi olabileceği konusunda uyarıyor.

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Yenidoğan Çetesi Davasında Başhemşire Savunma Yaptı

Yenidoğan Çetesi davasında Medilife Hastanesi Başhemşiresi savunma yaptı “Hastane yönetimi bizden hasta bulmamızı istiyordu” “Başhemşire olmama rağmen hastanenin yenidoğan ünitesine müdahale edemiyorum çünkü orası bir işletmeye bağlı ve o şekilde …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir