Uykuya dalmayı kolaylaştıran besinler

Doğru Beslenme Alışkanlıklarıyla Sağlıklı Uykuya Kavuşun

Günümüz koşullarında uyku süresi ne yazık ki giderek kısalıyor. Yoğun iş temposuyla çalışanlar, akıllı telefon ve TV ile geçirilen zamanlar, stres, kaygı gibi faktörler beslenme alışkanlıklarımızla da uykumuzu etkiliyor. Kardiyoloji Uzmanı Dr. Demet Erciyes, doğru beslenme ile sağlıklı uykuya nasıl kavuşabileceğimizi açıklıyor.

Gün İçinde Tükettiğiniz Gıdalara Dikkat Edin!

Beslenme alışkanlıklarımız uyku kalitemizi etkiler. Trans yağ, mısır şurubu gibi zararlı içeriklere sahip hazır gıdalardan uzak durarak uyku düzenimizi koruyabiliriz. Doğru beslenme, hem bedensel hem de zihinsel sağlığımızı olumlu yönde etkiler ve uykuya geçişi kolaylaştırır.

Hangi Yaşta Ne Kadar Uyumalısınız?

Vücut kendini sadece uykuda yeniler. Yeterli uyku, bağışıklık sistemini güçlendirir ve yaşlanma sürecini yavaşlatır. Uyku süresi yaşa göre değişir. Yetişkinler için 7-9 saat, gençler için 8-10 saat, çocuklar için 9-11 saat, yaşlılar içinse 6-8 saat uykuya ihtiyaç duyulur.

Önerilerimize Kulak Verin

  • Akşam yemeğinde ağır yemeklerden kaçının ve yatmadan önce en az 3-4 saat bekleyin.
  • Kafein alımını yatmadan en az 6-8 saat önce kesin.
  • Her gün aynı saatte uyuyup uyanın.
  • Uyurken odanızın sessiz, serin ve karanlık olmasına dikkat edin.
  • Elektronik cihazları yatak odasından uzak tutun.
  • Odanızın nem seviyesini %40-50 aralığında tutun.
  • Yatmadan önce ılık bir duş alın.

Bunu Bilin ve Uygulayın

  • Kafein içeren içecekler (kahve, çay), enerji içecekleri ve çikolatadan kaçının.
  • Alkol tüketiminden uzak durun, zira uyku kalitesini olumsuz etkiler.
  • Ağır ve yağlı yiyecekler sindirimi zorlaştırabilir.
  • Şeker ve işlenmiş karbonhidratlar gece uykuda uyanmalara neden olabilir.
  • Beslenmenize ve uyku düzeninize dikkat ederek daha sağlıklı bir yaşam sürdürebilirsiniz.

Related Posts

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları

Kırlangıç Otu (Chelidonium majus) ve Sağlığa Faydaları hakkında açıklama yapan uzmanlar, otun bir çok faydasını ortaya koydu. 

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Sağlık BakanlığI’ndan “Kırım Kongo Kanamalı Ateşi” uyarısı: İnsandan da bulaşabiliyor!

Uzmanından şekersiz ev baklavası tarifi! Her dilimi sadece 120–130 kalori

Rafine şeker içermeyen, tam buğday unlu, doğal hurma şurubuyla tatlandırılan ev yapımı baklava, geleneksel tatlılara hafif ve dengeli bir alternatif sunuyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, her dilimi sadece 120–130 kalori olan baklavanın tarifini verdi.

Bahar geldi, ortaya çıktılar: Kenelere karşı nasıl önlem almalıyız?

Kars’ta baharın gelişiyle meralar canlandı, ancak keneler de ortaya çıktı. Uzmanlar, kene ısırıklarının ölümcül hastalıklara yol açabileceğini belirterek vatandaşları tedbirli olmaya çağırdı.

Uzmanlardan kalbi ve böbreği etkileyen ‘kardiyorenal sendrom’ uyarısı

Türk Böbrek Vakfı (TBV), Türk Kalp Vakfı ve Türk Nefroloji Derneğince “kardiyorenal sendrom” olarak adlandırılan hem kalbi hem böbreği olumsuz etkileyen sağlık sorunlarına dikkati çekildi.