5 yaşındaki Ece, patatesli köfte yedikten sonra ölmüştü; uzmanından ‘çapraz bulaşma’ uyarısı

Gıda Zehirlenmesi Uyarısı: Hijyen Şart!

Gıda Mühendisleri Odası Yönetim Kurulu Üyesi Uğur Toprak, İzmir’deki bir restoranda beş yaşındaki Ece Melisa Mercankaya ve Servet Polat‘ın kumpir yedikten sonra zehirlenerek hayatını kaybettikleri olayı değerlendirdi. Toprak, bu tür durumların genellikle çapraz bulaşma ile meydana geldiğini belirtti. Pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini vurgulayan Toprak, bu durumun gıda zehirlenmesine neden olabileceğini ifade etti.

Belçika’dan Tatil Yapan Ailede Yaşanan Olay

Belçika’dan tatil için Aydın’ın Didim ilçesine gelen aileden Cihan Mercankaya ve ailesi, İzmir’deki bir restoranda yedikleri yemek sonrası rahatsızlandı. Küçük kızları Ece Melisa Mercankaya, besin zehirlenmesi sonucu hayatını kaybetti. Otopsi sonucunda Ece Melisa’nın pankardit nedeniyle yaşamını yitirdiği belirlendi. Öte yandan, İzmir’in Buca ilçesinde yaşayan Servet Polat’ın da benzer bir şekilde kumpir yedikten sonra gıda zehirlenmesinden hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

Hijyenik Koşullar Önemli!

Uğur Toprak, yaşanan bu acı olaylardan sonra dikkatleri hijyenik koşullara çekerek, tükettiğimiz yerlerin belirli standartlara uygun olup olmadığını kontrol etmemiz gerektiğini vurguladı. Ayrıca, işletmelerin hijyen belgelerine ve işletme kayıtlarına dikkat edilmesi gerektiğini belirtti. Besin zehirlenmelerinin genellikle yeteri kadar pişmemiş veya hijyenik olmayan ürünlerden kaynaklandığını söyleyen Toprak, halkı bu konuda daha dikkatli olmaya çağırdı.

Çapraz Bulaşma ve Besin Zehirlenmesi

Toprak, pişmiş ve çiğ ürünlerin aynı ekipmanlarla kesilmesinin çapraz bulaşmaya yol açabileceğini belirtti. Pişmiş etle çiğ sebzelerin aynı ekipmanlarla kesilmesi durumunda gıda zehirlenmesinin meydana gelebileceğini ifade eden Toprak, bu durumda ortaya çıkan belirtilerin ishal, kusma, baş ağrısı ve mide bulantısı olduğunu söyledi. Bunun yanı sıra, bol su içilmesinin ve gerekli durumlarda hastaneye başvurulmasının önemine dikkat çekti.

Related Posts

Demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi

İngiltere’de yapılan bir araştırmada, erken yaşlarda demansa neden olan 15 farklı yaşam tarzı belirlendi.

‘Aile Sağlığı Merkezleri depreme hazır mı?’

Aile Sağlığı Merkezlerinin (ASM) depreme dayanıklılığına ilişkin açıklama yapan Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Derya Mengücük, “ASM’leri merkeze alan hiçbir ciddi yeniden yapılandırma çalışması yapılmadı. Bu ihmalin faturası çok ağır olabilir” dedi.

Kalp krizi ve felç riskinin azaltıyor! ‘Haftada en az bir porsiyon yenmeli’

Balığın, yüksek kaliteli protein, iyot ve çeşitli vitamin ve mineraller dahil olmak üzere birçok önemli besin maddesi bakımından zengin olduğunu söyleyen Uzman Diyetisyen Zülal Yalçın, haftada en az bir porsiyon balık yemenin önemine dikkat çekti.

‘Yetişkinlerde gıda alerjisi tedavi edilebilir’

Yeni yayınlanan bir bilimsel çalışma yetişkinlerde gıda alerjilerinin tedavi edilebileceğini öne sürdü. Direnci yükseltmek için gıdalar yoluyla düşükten yükseğe doğru çıkan miktarlarda alerjeni tüketmek yoluyla tedaviyi amaçlayan çalışma şimdiden umut vaat ediyor.

Yenidoğan Çetesi Davasında Başhemşire Savunma Yaptı

Yenidoğan Çetesi davasında Medilife Hastanesi Başhemşiresi savunma yaptı “Hastane yönetimi bizden hasta bulmamızı istiyordu” “Başhemşire olmama rağmen hastanenin yenidoğan ünitesine müdahale edemiyorum çünkü orası bir işletmeye bağlı ve o şekilde …

Samsun’da Trafik Kazası: 2 Yaralı

Samsun’un Çarşamba ilçesinde meydana gelen trafik kazasında 2 kişi yaralandı. M.K. idaresindeki 10 AKY 888 plakalı motosiklet, Sungurlu Mahallesi İstasyon Caddesi’nde yolun karşısına geçmeye çalışan yaya M.A’ya çarptı. Kontrolden çıkan motosiklet …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir